Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Fotoslužby

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás
6. 3. 2024 | 8 minut čtení

Zatímco digitální snímky má autor ve svých rukou během celého procesu od nafocení až po postprodukci, analogové filmy často odevzdáváme k vyvolání na specializované místo. Pokud svůj nafocený film přinesete do labu, vkládáte v něj tím velkou důvěru - k dosažení dobrého výsledku totiž nestačí jen přítomnost strojů a drahých skenerů. Záleží také na zkušenostech zaměstnanců a jejich možnostech filmu věnovat potřebnou péči. V tomto článku se podíváme na to, jak vyvolávání probíhá ve FotoŠkoda a proč nám můžete filmy s klidem svěřit.

Svěřte vaše filmy do rukou profesionálů

Vzhled analogových fotografií ovlivňuje několik faktorů: typ filmu (případně jeho stáří a skladovací podmínky), použitý objektiv, vyvolání a následná digitalizace. Předpokladem je samozřejmě funkční analogový fotoaparát bez vad, které mohou vzhled také ovlivnit. V takovém případě vznikají třeba neúmyslné dvojité expozice nebo úniky světla. Z toho vyplývá, že dva ze čtyř hlavních faktorů má na starosti právě fotolab - a to není vůbec málo!

Vyvolávání filmů

1) C-41, ČB nebo E-6: víme, jak na to

Nejčastějším procesem vyvolání je tzv. C-41, kterým se zpracovávají veškeré běžné barevné negativní filmy a dokonce i některé černobílé (Ilford XP2). Ve FotoŠkoda se o filmy postará spolehlivý stroj Noritsu QSF-V30 a chemie Fujifilm. Okraj každého negativu je před vyvoláním označený unikátním číslem, které zajistí, že se filmy nepomíchají a dostanou se ke správnému zákazníkovi. Stroj zajišťuje správnou, konstantní teplotu a film zde projde všemi fázemi vyvolávání a ustálení. Procesem C-41 se vyvolávají jak barevné kinofilmy (35mm), tak filmy formátu 120

Strojově se běžně vyvolávají také černobílé filmy jako například FomapanIlfordpan, Ilford Delta, Ilford HP5 nebo jakékoliv jiné černobílé negativy. Kromě strojového vyvolání je k dispozici i ruční volání, ke kterému se dostaneme o pár odstavců níže. Diapozitivní barevné filmy, jako jsou například Kodak Ektachrome nebo Fujifilm Velvia, poté vyžadují proces s názvem E-6.

Ani stroje se samy neobslouží, je proto samozřejmostí, že ve FotoŠkoda se strojem pracují profesionálové, kteří ví, jakou chemii použít a kdy nastává čas ji vyměnit za čerstvou. Umíme také proces push a pull v případě, že jste film exponovali na jiné ISO, než uvádí výrobce.

chci si prohlédnout možnosti vyvolání

2) Top kvalita digitálních skenů

Většina lidí využívá kromě samotného volání také službu digitalizace, FotoŠkoda proto nabízí cenově výhodné balíčky, které zahrnují jak vyvolání, tak sken filmů. Digitální fotografie můžete použít nejen jako náhledy, ale také ke sdílení na sociálních sítích nebo pro archivaci na cloudovém úložišti. Na základě digitálních skenů se také můžete rozhodnout, jaké snímky si chcete nechat vytisknout a v jakém formátu.

Ve FotoŠkoda dokážeme film naskenovat rychle, ale zároveň kvalitně. Vše začíná správným nastavením softwaru skeneru. Laboranti poté skeny individuálně barevně a denzitně dolaďují - v případě, že jste film dobře exponovali, obdržíte fotografie s barevnými tóny a zrnem odpovídajícími charakteristikám filmu, s korektním kontrastem a ostrostí. Možné nedokonalosti (malé škrábance nebo prach) nakonec odstraní funkce Digital Ice na profesionálním skeneru Noritsu. Naši zkušení laboranti dokážou získat maximum i z podexponovaného nebo expirovaného filmu, v takovém případě ale můžete čekat výraznější zrno a u expirovaných filmů nestandardní barevné tóny nebo další odchylky. Kromě negativů skenujeme také diapozitivy v rámečkách.

Přemýšlíte, v jakém rozlišení si nechat fotografie naskenovat? Doporučujeme střední rozlišení. To vám poskytne dostatečnou velikost pro běžné použití na webu a sociálních sítích, zatímco nejnižší rozlišení jsou spíše "náhledovky". Nejvyšší rozlišení pak doporučujeme pokud plánujete fotografie dále tisknout ve velkých formátech nebo potřebujete co největší kvalitu pro další zpracování. Cenově přívětivější variantou je formát JPEG, ale formát TIFF vám nabídne mnohem více flexibility v postprodukci v případě, že chcete mít možnost fotky dále upravovat.

Vyvolání + digitalizace barevných negativů

Vyvolání + digitalizace barevných diapozitivů

Vyvolání filmu

Kinofilm Kodak Portra 400, vyvolání a sken: FotoŠkoda, foto: Karolína Fialová

3) Vyvolání a digitalizace do 24 hodin

Potřebujete fotky do druhého dne nebo dokonce hned? Není problém, barevné negativní filmy ve FotoŠkoda vyvoláme a naskenujeme do 24 hodin a v případě expresní služby do 2 hodin. Černobílé můžete mít už do 48 hodin a expres do 24 hodin. 

4) Jednoduché stažení fotek z online úložiště

Fotografie si u FotoŠkoda ihned po dokončení zakázky můžete stáhnout z úložiště, kde data zůstanou k dispozici další 3 měsíce. Stačí zakázku zaplatit předem a uvést při objednávce vaši e-mailovou adresu. Skrze úložiště také snadno odešlete vybrané fotky k tisku, pokud byste rádi měli i fyzické kopie, třeba do fotoalba nebo rámu. Pokud jste zvolili sken ve středním rozlišení, tak bude stačit i na tisk menších a středních formátů

Vyvolávání filmů

Foto: Vojtěch Kubec

5) Máme vlastní fotokomoru a černobílý film ručně nazvětšujeme

Ruční vyvolání černobílých filmů je určené pro fotografy, kterým na jejich filmu opravdu záleží. Snímkům zajistí lepší prokreslení a podání polotónů ve světlých a tmavých částech filmu i lepší obrazovou ostrost než strojové vyvolání. Filmy vyvolávají profesionálové v kvalitní vývojce Ilford ID-11 a ve zbrusu nové moderní fotokomoře. Výsledné fotografie jsou kontrastní, živé a tak akorát ostré. I v případě ručního vyvolání můžete samozřejmě využít výhodného balíčku společně s digitalizací.

Kdyby se vám některá z fotografií z vyvolaného filmu obzvlášť povedla, můžete si ji nechat dokonce ručně nazvětšovat, případně si pronajmout fotokomoru a pustit se do zvětšování sami. Nevíte jak na to? Ve fotokomoře vás rádi přivítáme na dni otevřených dveří, který se koná každou středu, nebo na skupinových i individuálních kurzech. Uvidíte, že fotokomora je magické místo - proces vlastnoručního vyvolávání a zvětšování vás vytrhne z každodenního shonu a přivede do přítomného okamžiku.

Chci vyzkoušet ruční vyvolání

Vyvolávání filmů

Foto: Vojtěch Kubec

Co s filmem dál? Nechte si fotografie vytisknout

Digitalizace je v dnešní době důležitá, ale není nad to si analogové fotky vytisknout. Můžete si je zarámovat a pověsit nebo založit do alba, díky kterému se vzpomínkami vrátíte třeba na dovolenou. Album se hodí i na sdílení s lidmi, kterým chcete fotografie ukázat - procházet si totiž album s fyzickými fotografiemi je o dost zábavnější než koukat do počítače. Vyvolání fotek ve FotoŠkoda je opravdu jednoduché skrze naši intuitivní aplikaci Fotobox, navíc není potřeba nic stahovat, stačí ji otevřít v prohlížeči. 

Chci si nechat vyvolat fotky

Prohlédnout si alba a rámy

Ruční vyvolání černobílých filmů + digitalizace

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

399,-
Vyvolání diapozitivních filmů + digitalizace

vyvolání barevných diapozitivních filmů 135 a 120 procesem E-6 + následná digitalizace, rychlé a kvalitní zpracování, skenování až do rozlišení 4181 × 6305 px (velikost tisku až 60 × 90 cm)

299,-
Vyvolání černobílých negativů + digitalizace

vyvolání kinofilmů (135) i svitkových filmů (120/220) + následná digitalizace, rychlé a kvalitní zpracování, skenování až do rozlišení 4181 × 6305 px (velikost tisku až 60 × 90 cm)

299,-

Související články

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

8 důvodů, proč je klasické album lepší než instagramové

8 důvodů, proč je klasické album lepší než instagramové

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...