Jak na food fotografii: Zaostřeno na zmrzlinu
Naučte se zvěčnit zmrzlinu tak, že se vám při pohledu na fotky budou sbíhat sliny! Na kurzu se dozvíte, jak na stylizované - „imagové“i flatlay - fotografie a jak zachytit samotnou přípravu. Zjistíte, jak se vyrábí zmrzlina na tradičním řemeslném stroji, v čem je focení zmrzliny specifické a jak s ní pracovat při focení, jak scénu komponovat, nazdobit a nasvítit i jak třeba pak výsledné fotky upravit. Nebude chybět ani ochutnávka čerstvě vyrobené zmrzliny. :) Kurz bude probíhat ve Zmrzlinovém salonu Crème de la Crème.
Co se na kurzu naučíte
Tento kurz je ideální pro ty, kteří chtějí umět nafotit jak lákavé stylizované fotografie zákusků, tak si poradit i s reportáží, která je často žádanou součástí obsahu na sociálních sítích.
Společně pronikneme do základů food fotografie pro menší, třeba i jednočlenné, produkce tak, abyste byli schopni si vše včetně stylingu připravit a realizovat sami.
Probereme vhodnou kompozici i food a decor styling, doporučenou techniku, zjistíte, jak pracovat se světlem, která světla a modifikátory jsou vhodné i které doplňky budou při food fotografii užitečné. Podíváme se i na specifika a rozdíly mezi fotkami pro profesionální média a těmi, které jsou určené na sociální sítě.
Kromě toho se naučíte základy reportážní fotografie, zjistíte, v čem je specifická a co všechno by měla správná reportáž obsáhnout. Vše si vyzkoušíte přímo v praxi při focení mistra zmrzlináře Honzy Hochsteigera z Crème de la Crème při výrobě zmrzliny na starém řemeslném stroji. Tuto čerstvě vyrobenou lahůdku z těch nejlepších surovin pak budete moci i ochutnat.
Celý kurz bude probíhat v Muzeu zmrzliny v Crème de la Crème, takže můžete nejen nahlédnout do historie výroby této pochoutky, ale také do zákulisí tvorby obsahu, který můžete vídat na sociálních sítích.
Program kurzu
- představení lektorky a účastníků
- prezentace o základech food fotografie se zaměřením na zmrzlinu a dezerty a základech reportážního focení
- focení 2-3 různých set-upů s různým nasvícením, kdy se v praxi dozvíte, jak celou scénu připravit – komponovat, nasvítit, jak scénu nazdobit a jak si poradit i v omezenějších produkčních podmínkách (např. jak a čím nahradit profesionální pozadí, produktové stoly apod.) – s okamžitou zpětnou vazbou
- během pauzy se pak můžete občerstvit výbornou italskou kávou, dezertem či zmrzlinou z produkce Crème de la Crème
- následně zachytíte, jak Honza Hochsteiger alias Pan Zmrzlinka vyrábí zmrzlinu tradičním řemeslným způsobem (sami se můžete do výroby také zapojit)
- v případě zájmu je možná i krátká komentovaná prohlídka Muzea zmrzliny
- na závěr se dle vašich preferencí a zbývajícího času buď podíváme na základní úpravy food fotografií v Adobe Lightroom, nebo proběhne feedback na fotky pořízené během kurzu
Během celého kurzu vám budou k dispozici dva fotografové, proto se neváhejte ptát. Sejde se vás maximálně 6, takže se můžete těšit na opravdu individuální přístup.
Pro koho je kurz určený
- pro fotografy všech úrovní
- můžete se zúčastnit jak s fotoaparátem, tak s mobilním telefonem
- pro food bloggery i ty, kteří chtějí pořizovat skvělé fotky dezertů (nejen) na sociální sítě
Je třeba znát svůj fotoaparát a základní nastavení (expoziční režimy, ostření apod.) – pokud s focením teprve začínáte a nejste si v této oblasti úplně jistí, můžete využít některý z našich kurzů na ovládání fotoaparátu.
S sebou
- fotoaparát s vhodnými objektivy (v rozmezí 24–85 mm v přepočtu na full frame) – širší ohniska na reportáž, základní a delší objektivy na stylizované fotografie; světelné pevné objektivy jsou výhodou, ale i se zoomovými objektivy lze bez problémů fotit) / mobil
- paměťová karta s dostatkem místa
- nabitá baterie
- ideálně i stativ
O lektorce
Sandra fotí zmrzlinu a jídlo pro vyhlášenou pražskou zmrzlinárnu Crème de la Crème. Její fotky zmrzlin, dortů a dalších dobrot, jsou pravidelně publikovány v českých gastronomických a lifestylových časopisech a online médiích. S focením začínala v roce 2019 úplně od nuly. Tehdy pověsila na hřebík dosavadní právnickou kariéru. Focení se pro ni stalo vášní, terapií a během následujících tří let i profesí. V roce 2022 úspěšně absolvovala rekvalifikační zkoušku v oboru fotoreportér, o rok později ještě v oboru produktový a dokumentační fotograf. Kromě food fotografie a reportáže se ve volné tvorbě věnuje také luminografii, aktům a portrétům.
Hodnocení
Jak na food fotografii: Zaostřeno na zmrzlinu
Vyberte si z alternativ
Jak na food fotografii: Zaostřeno na zmrzlinu
Další kurzy
Svatební fotografie v praxi
Fotografování svateb je prestižní záležitostí. Vždyť svatební fotograf je ten, který zachycuje momenty plné emocí a uchovává vzpomínky na celý život. O fotografování svateb se s vámi...
Lektor | Jiří Tvaroh |
---|---|
Lokalita | Zasedací místnost (prodejna... |
Nejbližší termín | 19. 5. 2024 |
Jak zachytit důležité rodinné okamžiky
Znáte všechna pravidla společenské a rodinné fotografie? A víte, kdy je můžete porušovat? Pokud je alespoň jedna odpověď negativní, tak byste neměli chybět na kurzu fotografa Jiřího...
Lektor | Jiří Tvaroh |
---|---|
Lokalita | Zasedací místnost (prodejna... |
Nejbližší termín | 20. 5. 2024 |
Základy focení jídla na denním světle
Naučte se při focení jídla pracovat s přirozeným světlem a využívat ho ve svůj prospěch. Na připravené scéně také zjistíte, jak správně komponovat i na co si dát pozor. Především však...
Lektor | Marie Bartošová |
---|---|
Lokalita | - |
Nejbližší termín | - |
Kostarika - fotoexpedice
Kostarika, exotický ráj nabízející úchvatnou podívanou pro milovníky zvířat, rostlin, moře, čistých pláží i neklidných sopek. To všechno vás čeká na fotoexpedici, na které vás budou...
Lektor | Vladimír Lemberk |
---|---|
Lokalita | externí kurz |
Nejbližší termín | 20. 11. 2024 |